De ervaringen van Corrie Boom, één van de eerste deelnemers aan het Supreme Nudge Eet- en Beweegonderzoek

Een gezonde leefstijl helpt om het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, te verkleinen. In het Supreme Nudge Eet- en Beweegonderzoek wordt gekeken of een gezondere supermarktinrichting gecombineerd met tips over wandelen via een smartphone-app kunnen helpen om een gezonde leefstijl te krijgen. Corrie Boom uit Haaften is een van de eerste deelnemers die alle beginmetingen heeft doorlopen. 

Een belangrijke reden voor Boom om mee te doen met het onderzoek is een stok achter de deur om gezonder te eten. “Ouder worden gaat gepaard met allemaal kleine lichamelijke probleempjes. Ik merkte dat voeding heel veel doet tegen je lichamelijke klachten, want die worden echt minder en ik voel mij beter” zegt Boom. Boom verwacht dat haar deelname aan het onderzoek kan helpen om gezond eten vol te houden. In sommige supermarkten die aan het onderzoek meedoen wordt de inrichting veranderd zodat mensen verleid worden gezondere producten te kopen. “Ik heb niet zo veel zelfdiscipline en toen dacht ik van nou als ik nou een jaar aan het onderzoek meedoe dan ben je gewend aan wat je nu gaat kopen voor gezonde voeding en tussendoortjes. Dan hoop ik dat ik het na dit jaar wel vol blijf houden want dan zit het meer in je systeem.” Daarnaast geeft Boom aan dat de uitslagen van de metingen een mooie objectieve manier zijn om haar gezondheid te evalueren.

 

De deelname aan het onderzoek duurt 12 maanden, en tijdens die 12 maanden vult Boom vier keer een vragenlijst in. Daarnaast zijn er drie lichamelijke metingen op een onderzoeklocatie in eigen woonplaats, of tijdens een lockdown een zelfmeting thuis. De metingen bestaan onder andere uit bloedafname middels een vingerprik en een middelomtrekmeting. Boom drukt aanstaande deelnemers op het hart om vooral niet tegen de vingerprik op te zien. “Die vingerprik ging fantastisch. Er staat precies op hoe je het moet doen, even je vinger goed warm maken en het ging vanzelf.” aldus Boom. De middelomtrek meting was goed uit te voeren met behulp van het instructiefilmpje, maar wel een beetje confronterend: “De middel omtrek vond ik niet zo, misschien is dat de volgende keer iets positiever. Want van de uitslag was ik wel geschrokken.”

 

Boom vindt haar deelname aan dit onderzoek heel belangrijk: “Mijn vader stimuleerde mij vroeger altijd al om bloed te geven en mee te doen met onderzoek. Nu volg ik zijn voorbeeld omdat ik het belangrijk vind om een bijdrage te kunnen leveren aan onderzoek naar een gezonde leefstijl”. Verder raadt Boom andere mensen ook aan om mee te doen met het onderzoek. “Het neemt weinig tijd in beslag, en die drie meetmomenten geven je een goed inzicht in je huidige gezondheid. Sommige mensen die ik spreek denken dat je een voedingsplan opgelegd krijgt, maar dat is helemaal niet de insteek! Het kost helemaal niet zo veel moeite en je wordt toch gestimuleerd om gezonder te gaan eten. Dat vind ik heel belangrijk, vooral als je wat ouder wordt.”